Orthomoleculaire ontbijt

3 maart 2025 (08:00)

Iedere dag orthomoleculair ontbijt of juist vasten?

Ontbijten of niet ontbijten? Dat is een vraag die ik in mijn praktijk wel eens krijg. Vanuit de orthomoleculaire visie draait het niet om een standaardregel zoals “ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”, maar om wat jouw lichaam écht nodig heeft. Hierover heb ik de vorige keer ook een blog geschreven, dat voeding niet ‘zwart-wit’ gezien kan worden Ik geloof in een ontbijt dat je energie geeft en je lichaam ondersteunt, maar er zijn ook momenten waarop het overslaan van het ontbijt juist voordelen kan hebben. Met name bij klachten zoals brain fog of mentale vermoeidheid. In deze blog deel ik mijn inzichten en uiteraard onderbouw ik die vanuit orthomoleculaire leer.

Waarom een orthomoleculair ontbijt?

Ik merk bij sommige cliënten dat hun standaard ontbijt vol snelle koolhydraten zit. Bijvoorbeeld een boterham met hagelslag, ontbijtgranen of een ontbijtkoek. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een dip, waardoor je al snel weer hongerig en moe bent. Orthomoleculair gezien kiezen we voor een ontbijt dat je lichaam voedt en je hormonen in balans houdt. Dit betekent:

  • Eiwitten en gezonde vetten – Voor een stabiele bloedsuikerspiegel en langdurige energie. Onderzoek toont aan dat een eiwitrijk ontbijt helpt bij gewichtsbeheersing en hongerhormonen zoals ghreline verlaagt (Leidy et al., 2011).
  • Vezels en micronutriënten – Voor een gezonde darmflora en een sterk immuunsysteem. Vezelrijke voeding heeft een bewezen positief effect op de darmgezondheid en ontstekingsmarkers (Makki et al., 2018).
  • Minder snelle suikers – Suikerrijke ontbijtjes zijn gelinkt aan insulineresistentie en daarmee een verhoogd risico op diabetes type 2 (Ludwig et al., 1999).

Wanneer ontbijt juist overslaan?

Intermittent fasting, waarbij je het ontbijt overslaat en pas later op de dag eet, kan voor sommige mensen voordelen hebben. Vooral bij klachten zoals brain fog, mentale vermoeidheid of insulineresistentie kan vasten helpen om de energieproductie efficiënter te laten verlopen. Onderzoek toont aan dat intermittent fasting de aanmaak van BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) stimuleert, een eiwit dat essentieel is voor cognitieve functies en mentale helderheid (Seidler & Barrow, z.d.). Dit kan verklaren waarom sommige mensen zich scherper en energieker voelen als ze hun ontbijt overslaan.

Niet iedereen hoeft echter te vasten. Als je merkt dat je je zonder ontbijt slap of prikkelbaar voelt, is een voedzaam ontbijt juist wél de betere keuze. Het draait om jouw individuele behoeften.

Orthomoleculaire ontbijt ideeën

Als je kiest voor een ontbijt, laat het dan een voedzaam begin van de dag zijn:
🥑 Eiwitrijke smoothie: Kokosmelk, spinazie, blauwe bessen, amandelpasta en een schep eiwitpoeder.
🍳 Groente-omelet: Eieren met champignons, spinazie en zalm.
🥣 Chiapudding: Chiazaad geweekt in amandelmelk met kaneel en noten.
🌾 Havermout: Havermout, melk met lijnzaad, noten en een lepel kokosolie.

Luister naar je lichaam

De sleutel tot een gezond ontbijt (of juist het overslaan ervan) is luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Nogmaals, er is geen ‘one-size-fits-all’ oplossing. Wil je advies over wat voor jou het beste werkt? In mijn praktijk help ik je graag met een persoonlijk plan op basis van jouw klachten en doelen.

Wil jij ontdekken wat het beste bij jouw lichaam past? Neem contact op voor een consult!